ήρθε η ώρα να αναβαθμίσετε το αυτοκίνητό σας
Image is not available
η επιλογή των ελαστικών σας είναι και δική μας υπόθεση
Image is not available
Arrow
Arrow
Slider

therina

xeimerina

allweather

Αλλαγή ενός τροχού αυτοκινήτου

16 Απλά βήματα για να τοποθετήσουμε την ρεζέρβα σωστά και με ασφάλεια

καλό είναι να γνωρίζετε πώς να αλλάξετε έναν τροχό, για να αποφύγετε πολλά προβλήματα και την άσκοπη απώλεια χρόνου στην άκρη του δρόμου, όπου ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι.

Αν πρέπει να αλλάξετε έναν τροχό στην άκρη του δρόμου, μην ξεχάσετε να φορέσετε αντανακλαστικό γιλέκο, να ανάψετε ανάψει τα φώτα έκτακτης ανάγκης και να τοποθετήσετε το προειδοποιητικό τρίγωνο 30 έως 40 μέτρα πιο πίσω.

Για να αλλάξετε έναν τροχό, ακολουθήστε τις οδηγίες:

 1. Τοποθετήστε το αυτοκίνητό σας σε επίπεδη επιφάνεια. Ποτέ μην αλλάζετε έναν τροχό σε επικλινή δρόμο, μπορεί να δείτε το αυτοκίνητό σας να κυλάει από μόνο του.
 2. Παρομοίως, αποφύγετε τα μαλακά εδάφη, όπως το χώμα. Κάτω από το βάρος του αυτοκινήτου σας, ο γρύλος θα βυθιστεί στο χώμα. Αν δεν έχετε την επιλογή, μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα, τοποθετώντας μία αρκετά σταθερή και μεγάλη σανίδα για να κατανείμετε το βάρος του αυτοκινήτου.
 3. Δέστε το χειρόφρενο και βάλτε ταχύτητα (ή χρησιμοποιήστε τη θέση "parking" για τα αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων).
 4. Αφαιρέστε το τάσι, αν έχετε.
 5. Αρχίσετε να χαλαρώνετε τα μπουλόνια του τροχού που θέλετε να αλλάξετε πριν να ανασηκώσετε το αυτοκίνητο. Να ξεβιδώστε τα μπουλόνια, πρέπει να τα στρίψετε αριστερά. Μην αφαιρέσετε τα μπουλόνια, απλά χαλαρώστε τα.
 6. Για να χαλαρώσετε τα μπουλόνια, χρησιμοποιήσετε το σταυρό ή το κλειδί ξεβιδώματος που έχετε στο πορτ-μπαγκάζ, μαζί με τη ρεζέρβα.
 7. Βάλτε το γρύλο κάτω από το «σημείο γρύλου» που είναι πιο κοντά στον τροχό που θα αλλάξετε. Βεβαιωθείτε ότι ο γρύλος είναι ίσιος και ότι δεν λυγίζει.
 8. Ανασηκώστε το αυτοκίνητό σας μέχρι ο τροχό να μην ακουμπάει πλέον στο έδαφος. Εάν αλλάζετε έναν τροχό με σκασμένο λάστιχο, σκεφτείτε ότι ο τροχός που θα τοποθετήσετε θα είναι φουσκωμένος και θα έχει μεγαλύτερο ύψος. Επομένως, ανασηκώστε το αυτοκίνητο λίγο παραπάνω.
 9. Αφαιρέστε εντελώς τα μπουλόνια.Ίσως ο τροχός σας να μην αφαιρείται εύκολα από τον άξονα λόγω σκουριάς. Στην περίπτωση αυτή, χτυπήστε τον τροχό και το ελαστικό για να ξεκολλήσετε τη ζάντα
 10. Τοποθετήστε τον τροχό κάτω από το αυτοκίνητό σας για να το συγκρατήσετε αν υποχωρήσει ο γρύλος. Αν πέσει το αυτοκίνητο, θα σας κοστίσει πολύ λιγότερο να επισκευάσετε ή να αλλάξετε την κατεστραμμένη ζάντα, παρά το σπασμένο άξονα.
 11. Τοποθετήστε τη ρεζέρβα στον άξονα. Μόλις σταθεροποιηθεί, σφίξτε τα μπουλόνια με το χέρι χωρίς υπερβολική δύναμη, μέχρι να κλειδώσουν. Βεβαιωθείτε ότι τα μπουλόνια σας είναι καθαρά και ότι δεν υπάρχουν σκόνες ή χαλίκια μέσα στις στροφές τους.
 12. Βιδώστε τα μπουλόνια με το κλειδί σύσφιξης ή το σταυρό, ακολουθώντας τη σωστή σειρά για τα παξιμάδια της ζάντας. Μην σφίγγετε σαν τρελός για να μη χάσει το αυτοκίνητο την ισορροπία του.
 13. Κατεβάστε απαλά το αυτοκίνητο με το γρύλο. Μόλις ακουμπήσει στο έδαφος, αφαιρέστε και να αποθηκεύστε το γρύλο.
 14. Σφίξτε ξανά τα μπουλόνια, χρησιμοποιώντας το κλειδί ή το σταυρό. Δεν χρειάζεται να σπρώχνετε το σταυρό με όλη σας τη δύναμη για να σφίξτε τα παξιμάδια. Το σφίξιμο με το χέρι αρκεί. Αν σφίξετε υπερβολικά, μπορεί να βλάψετε τη ζάντα και τον άξονα. Ομοίως, δεν θα μπορείτε να τα ξεβιδώσετε όταν θα αλλάξετε πάλι τον τροχό.
 15. Τοποθετήστε ξανά το τάσι, αν είναι απαραίτητο.
 16. Βάλτε το σκασμένο λάστιχο στο πορτ-μπαγκάζ μαζί με το γρύλο και το σταυρό ή το κλειδί σύσφιξης.

Πλέον έχετε αλλάξει τον τροχό σας και μπορείτε να συνεχίσετε το δρόμο σας!


xeimonasΠόσα χειμερινά ελαστικά χρειάζομαι;

Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται εάν χρειάζονται 2 ή 4 χειμερινά ελαστικά για το αυτοκίνητό τους.

Δείτε παρακάτω τους λόγους για τους οποίους, σε αντίθεση με ότι πιστεύουν οι περισσότεροι, είναι καλύτερο να τοποθετήσετε χειμερινά ελαστικά και στους τέσσερις τροχούς...


Slider